Varhany v kostele již potřebují údržbu

Varhany v kostele Sv.Jakuba Staršího v České Kamenici

Varhany v kostele Sv.Jakuba Staršího v České Kamenici

Ve středu 12.1. navštívili naši farnost zástupci firmy Žloutek a syn. Jedná se o rodinnou varhanářskou firmu sídlící v obci Zásada na Jablonecku.

Farář P. Josef Jaroš kontaktoval zástupce firmy ve věci ladění a údržby varhan v našem děkanském kostele svatého Jakuba Staršího. Varhany pochází z dílny žitavského varhanáře Johanna Gottlieba Tamitia z roku 1754, přičemž poslední údržba a ladění proběhlo v roce 1995.

Pánové si naše varhany důkladně prohlédli a konstatovali, že jsou v dobré kondici. Aby se jim však dařilo i nadále, je načase provést údržbu.

Po prohlídce varhan kostela došlo i na nástroj v nedaleké Poutní kapli Narození Panny Marie, kde jsou na kůru instalovány varhany rakouské firmy Matheus Mauracher z roku 1916. Jedná se o pneumatické varhany. Vývojově sice novější avšak poruchovější použitá technologie klade daleko vyšší nároky na provoz a údržbu. V tuto chvíli je cílem stav tohoto krásného nástroje alespoň zachovat.

Nyní čekáme na cenovou nabídku a budeme doufat, že již brzy dojde k vzájemné spolupráci a varhany v kostele se konečně dočkají potřebné údržby.

Martin Konečný

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je Miroslav Hlavnička. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.