Varhanní pouť po Českém Švýcarsku

Holger Gehring hraje na varhany v kostele sv. Jakuba

Dne 22. října se konala varhanní pouť za skvosty těchto nástrojů po Českém Švýcarsku. Po Krásném Březně a Růžové se jednou ze zastávek stal i českokamenický kostel sv. Jakuba Staršího se svými vzácnými varhanami z dílny významného žitavského varhanáře Johanna Gottlieba Tamitia z roku 1754. Téměř 120 zájemců o varhanní hudbu z Drážďan provázela muzikoložka Antje Müllerová, o historii a stavbě varhan slovem provázel Jiří Kocourek, umělecký ředitel varhanářské firmy Hermann Eule. Na varhany hrál Holger Gehring, drážďanský filharmonik a hlavní varhaník drážďanské katedrály.

Kromě unikátnosti místních varhan – jsou největším dosud dochovaným nástrojem mistrovské varhanářské dílny Tamitius – byl zmíněn i jejich dnes již poněkud neutěšený stav a plány na restaurování nástroje. Přestože většina účastníků varhanního zájezdu se nehlásí ke katolické církvi, smutný osud našich varhan je pohnul ke spontánnímu založení sbírky na renovaci varhan a na místě se podařilo vybrat 313,- EUR. Podaří-li se získat dotaci na restaurování nástroje, bude tato částka k dotaci přidána. Již v roce 2020 a 2021 proběhly dva varhanní koncerty, jejichž výtěžek 13 124,- Kč je určen k údržbě a renovaci těchto varhan.

Varhanní koncert v kostele sv. Jakuba Staršího v České Kamenici

Velký dík patří místnímu faráři  Josefu Jarošovi za vřelé přijetí početné výpravy a ředitelce  paní  Evě Franzové, která zájezdu ochotně poskytla zázemí ve Speciální škole.

Martin Konečný
– varhaník u sv. Jakuba

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je Miroslav Hlavnička. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.